ICOON

ICOON ― De geschiedenis van ’n onverbiddelijke BESTSELLER

‘Deze jongen op zijn motor staat voor vrijheid tegenover gezapigheid, eerlijkheid tegenover hypocrisie, bravoure tegenover braafheid. Hij staat, kortom, voor Holland tegen Nederland.’ — Bas Heijne

 

I Jan Cremer is a wild and sexy masterpiece and He is my Pop Hero. Jayne Mansfield

 

In 1964 verscheen Ik Jan Cremer. Niet eerder was er een roman die zo’n schokgolf teweegbracht. De wisselende reacties bleven niet beperkt tot de literaire wereld, ook de politiek gaf commentaar en lezers gaven hun ongezouten mening. Kunstenaar en schrijver Jan Cremer zette met Ik Jan Cremer een spraakmakend boek neer en bleek ook nog eens in staat om de publiciteit op vernuftige wijze te bespelen en zichzelf hierdoor constant in de schijnwerpers te houden. Het succes van zijn boek duurde nog jaren voort, dankzij een door hem tot in de puntjes uitgedachte strategie.

Ook achter het beeld op de cover ging een weloverwogen gedachte schuil en Jan Cremer was niet bereid om ook maar een centimeter af te wijken van zijn plan. Een omslag met een portret van de auteur was not done en werd bestempeld als verschrikkelijk arrogant, maar hij was er vanaf het begin van overtuigd dat hij zelf op de omslag te zien moest zijn en wel in een onoverwinnelijke pose. In een spijkerpak op een Harley Davidson, met een kapiteinspet en goggles op zijn hoofd. Hij kijkt je recht aan alsof je op ieder moment door hem omvergereden kan worden. Het is een portret van een vrijgevochten Hollandse jongen die zich niks laat vertellen. Het beeld werd een icoon.

 

‘Icoon’ van Jan Cremer en Onno Blom vertelt de geschiedenis van de onverbiddelijke bestseller Ik Jan Cremer.

 

Samenstelling en Beeldredactie door Jan Cremer en Michaël Snitker

uitgeverijkomma.nl

Awarded with the Best Dutch Book Designs 2023
debestverzorgdeboeken.nl

528 pages  |  200 × 265 mm  |  Dutch, English
Uitgeverij Komma, Den Haag, 2023

 

Typeface: ITC Century BT en ITC Avant Garde Gothic BT
Papers: Cyclus Offset 80 gsm, Grijskarton 300 gsm (cover) and Fly 05 90 gsm (folded jacket in American style)
Printer: Wilco Art Books, Amersfoort
Binding: Sewn softcover with folded jacket glued to spine and red sewing thread